Rijbewijs vrachtwagen + aanhangwagen en oplegger

Wanneer een vrachtwagenchauffeur een aanhangwagen of oplegger wenst te trekken met zijn vrachtwagen waarvan de M.T.M. groter is dan 750 kg, moet hij houder zijn van een rijbewijs C+E of van een rijbewijs C1+E.

Men moet dan precieze manoeuvres kunnen uitvoeren met een grote lading. Multipermis biedt kwalitatieve lessen aan om deze combinatie van vrachtwagen en aanhanger of oplegger volledig te beheersen.

Al onze vrachtwagens met aanhangwagens en opleggers zijn uitgerust met camera’s. Dat vergemakkelijkt enorm het leerproces van het rijden en het uitvoeren van manoeuvres met dit type van voertuig.


 

                             

         

Vrachtwagen met aanhangwagen

Het voordeel van een vrachtwagen met aanhangwagen is het « wipe car »-systeem. Dat wil zeggen dat het een aanhangwagen betreft met een dubbele centrale as, die bij het vooruit rijden precies het bandenspoor volgt van het trekkend voertuig. Dankzij dit systeem zijn ook de manoeuvres achterwaarts redelijk eenvoudig.

Vrachtwagen met oplegger

Het rijden met een vrachtwagen met oplegger wordt zeer veel gebruikt door transportfirma’s. Het is dan ook zeer interessant rijlessen te volgen met oplegger wanneer de toekomstige chauffeur wenst te werken voor een transportbedrijf.

 

Het rijbewijs CE of C1E bepaalt welk type aanhanger mag getrokken worden door welke vrachtwagen

Voor het behalen van een rijbewijs vrachtwagen met aanhangwagen of oplegger zijn er twee mogelijkheden:

  • Het rijbewijs vrachtwagen met aanhanger/oplegger C+E : dit rijbewijs kan wordt behaald door vrachtwagenchauffeurs met rijbewijs C, voor vrachtwagens met een M.T.M. boven de 3.500 kg die meer dan 750 kg wensen te trekken.
  • Het rijbewijs vrachtwagen met aanhanger/oplegger C1+E : dit rijbewijs geldt voor vrachtwagenchauffeurs met een rijbewijs C1, voor vrachtwagens met een M.T.M. van meer dan 3.500 kg met een maximum van 7.500 kg die meer dan 750 kg wensen te trekken. Let wel, in dit geval mag het geheel vrachtwagen + aanhanger de 12.000 kg niet overschrijden.

Rijlessen met een vrachtwagen met aanhangwagen/trekker mogelijk vanaf 18 jaar

Er zijn twee mogelijkheden om te leren rijden met een trekker met aanhanger :

  • De bestuurder is in het bezit van een vrachtwagenrijbewijs C1. In dit geval is hij ten minste 18 jaar oud en kan hij de praktijklessen aanvangen in een erkende autorijschool.
  • De bestuurder is in het bezit van een vrachtwagenrijbewijs C. In dit geval is hij ten minste 21 jaar oud en kan hij de praktijklessen aanvangen in één van de zes opleidingscentra van Multipermis.

 

Er zijn ten minste 8 uur les verplicht om het rijbewijs te kunnen halen voor het trekken van een aanhanger met een vrachtwagen. Deze lessen moeten gegeven worden door een erkende autorijschool, met een gebrevetteerde rijinstructeur. Eens de lessen achter de rug, kan dan kandidaat zijn praktijkexamen afleggen. Deze bestaat uit een gedeelte “manoeuvres” op een oefenterrein, en rijden op de openbare weg.

 

Voor uw veiligheid en die van ons personeel, aanvaarden wij enkel betaling per bancontact.

Het team van Multipermis staat voor u klaar om al uw vragen te kunnen beantwoorden !

U wenst bijkomende informatie over het behalen van het rijbewijs vrachtwagen met aanhangwagen of oplegger ? Contacteer één van onze zes opleidingscentra van Multipermis in het Brusselse ! Ons team staat klaar om u verder te helpen.

 

Onze diensten voor professionelen

Ontdek hieronder onze diensten voor professionelen.

Contacteer ons
Contacteer ons
Contacteer ons