Rijbewijs voor mindervaliden

Ook voor mindervaliden, is het een belangrijke stap om autonoom te kunnen zijn. Deze autonomie uit zich onder andere in het zich alleen kunnen verplaatsen met een eigen gemotoriseerd voertuig. Multipermis biedt twee formules aan om te leren autorijden voor personen met een lichamelijke beperking.


 

U heeft een rijgeschiktheidsattest nodig om autorijlessen te mogen volgen

Uiteraard betekent recht op mobiliteit niet dat dit ten koste mag gaan van de veiligheid van de bestuurder of die van de andere weggebruikers.

Wanneer de toekomstige bestuurder een vermindering heeft van zijn functionele capaciteiten waardoor eventueel de controle van de wagen, de perceptie, het gedrag, de beoordeling, het gezichtsveld of het gehoor is verminderd, zal hij een rijgeschiktheidsattest moeten aanvragen bij CARA. Hieronder vindt u de te volgen procedure.

  • Contact opnemen met zijn behandelende arts voor een eerste advies. Deze zal vervolgens contact opnemen met CARA (Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing). CARA onderzoekt de geschiktheid van de kandidaat om te rijden, en indien nodig zullen experts de aanpassingen nodig aan het voertuig komen inspecteren.

  • Een positief attest is nodig voor het krijgen van het rijbewijs. Wanneer CARA een positief rijgeschiktheidsattest aflevert, kan de kandidaat-chauffeur met lichamelijke beperking zich inschrijven om lessen te kunnen volgen voor het behalen van een voorlopig rijbewijs, of zijn rijbewijs dat hij reeds had voor de beperking terugkrijgen.

  • De lessen starten bij Multipermis. Eens dit rijgeschiktheidsattest is verkregen, kan de toekomstige chauffeur aanvangen met autorijlessen in één van de opleidingscentra van Multipermis in het Brusselse. Gedurende deze lessen, zal de autorijschool een wagen ter beschikking stellen die aangepast is aan de behoeften van de kandidaat met lichamelijke beperkingen.

Twee mogelijke opleidingen om te leren autorijden voor mensen met een lichamelijke beperking

Multipermis biedt twee mogelijke opleidingen aan om te leren autorijden voor mensen met een lichamelijke beperking:

  • Personen die reeds een rijbewijs bezaten voor hun beperking. Hier betreft het gewenningslessen om de aanpassingen aan de wagen perfect te beheersen (stuur met stuurbol, rem aan het stuur, gaspedaal links/rechts, enzovoort). Wij raden drie maal twee uur les aan om aan deze aanpassingen te kunnen wennen.

  • Autorijlessen voor het behalen van een rijbewijs. Wanneer de persoon nog niet in het bezit is van een rijbewijs, raden wij 20 uur praktijkles aan voor het behalen van een 18-maanden voorlopig rijbewijs B. Dit staat de bestuurder die dan minimaal 18 jaar oud is toe alleen te mogen rijden in België.

Opmerking : het is mogelijk voor personen met een lichamelijke beperking om te leren rijden met een begeleider, maar dan moet deze begeleider dezelfde lichamelijke beperking hebben als de toekomstige chauffeur en rijden met een perfect aangepast voertuig.

Neem gerust contact op met één van onze zes opleidingscentra in het Brusselse. Onze medewerkers staat klaar om u bijkomende informatie te geven.

Voor uw veiligheid en die van ons personeel, aanvaarden wij enkel betaling per bancontact.

 

Contacteer ons
Contacteer ons
Contacteer ons